HUBUNGAN KONSUMSI GARAM DAN TEKANAN DARAH PADA WANITA DI DESA BATUR JAWA TENGAH

  • Rosiana Eva Rayanti Universitas Kristen Satya Wacana
  • R. L. N. K.Retno Triandhini Universitas Kristen Satya Wacana
  • Debby Helda Sentia Universitas Kristen Satya Wacana

Abstract

Background: Excessive salt consumption is a factor that can contribute to the incidence of hypertension and trigger coronary heart disease and stroke

Objective: to determine the level of salt consumption, nutritional status, clinical examination, and the relationship between salt consumption and blood pressure in women in Batur Village

Method: Quantitative descriptive with design cross-sectional for 106 women aged 35-55 years. The research instrument is Recall 1x24 hours, Body Mass Index (BMI), Mid-Upper Arm Circumference (MUAC), waist-hip circumference ratio, blood pressure, uric acid test, Blood Sugar Level (BSL) and Fasting Glucose (FG).

Results: The average salt consumption of respondents is 4.5 grams’/day shows that it does not exceed the recommended limit of Regulation of Minister of Health No. 30 of 2013 (5 grams/day). The majority of BMI is level 1 obesity (39.6%), MUAC (93%) has a normal category. BMI and Waist-Hip Circumference Ratio (WHCR) (65.1%) has a risk category. Blood pressure with the highest criteria (47% systolic; 35% diastolic) has a pre-hypertensive category. Uric acid level, BSL and FG are normal. There is no significant relationship between salt consumption and systolic blood pressure (p =0.373), and there is a significant relationship between salt consumption and diastolic blood pressure (p = 0.002; r = 0.471)

Conclusion: the salt consumption of respondents is normal below the recommended limit, the nutritional status of most respondents has a level 1 obesity category and there is a significant relationship between salt consumption and diastolic blood pressure in women in Batur Village

Author Biographies

Rosiana Eva Rayanti, Universitas Kristen Satya Wacana

Jalan Kartini, Kota Salatiga, Jawa Tengah, 50711

R. L. N. K.Retno Triandhini, Universitas Kristen Satya Wacana

Jalan Kartini, Kota Salatiga, Jawa Tengah, 50711

Debby Helda Sentia, Universitas Kristen Satya Wacana

Jalan Kartini, Kota Salatiga, Jawa Tengah, 50711

References

Hendriyani H, Sulistyowati E, Noviardhi A. Konsumsi Makanan Tinggi Natrium, Kesukaan Rasa Asin, Berat Badan dan Tekanan Darah pada Anak Sekolah. Jurnal Gizi Klinik Indonesia. 2016;12(3):89–98.

Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. Riset Kesehatan Dasar (RISKESDAS) 2013. Lap Nas 2013. 2013;1–384.

Riset Kesehatan Dasar. Badan Penelitian dan pengembangan kesehatan Departemen Kesehatan,Republik Indonesia Desember 2008. 2007;

Kesehatan Badan Penelitian dan Pengembangan Kesehatan. Hasil Utama Riset Kesehatan Dasar. Kementrian Kesehat Republik Indonesia. 2018;1-200.

Hendriyani H, Pertiwi ED, Mintarsih SN. Perilaku Pemilihan Makanan Tinggi Natrium Berpengaruh Terhadap Asupan Natrium Penderita Hipertensi Di Kota Semarang. Gizi Indon. 2014;37(1):41–50.

Kementrian Kesehatan RI. Strategi Nasional Penerapan Pola Konsumsi Makanan dan Aktivitas Fisik untuk Mencegah Penyakit Tidak menular. 2011;

Simatupang MR. Pengaruh Pola Konsumsi, Aktivitas Fisik dan Keturunan Terhadap Kejadian Obesitas Pada Siswa Sekolah Dasar Swasta Di Kecamatan Medan Baru Kota Medan. Tesis pada Program Studi Adm dan Kebijak Kesehatan konsentrasi Adm Kesehatan komunitas/epidemiologi Univ Sumatera Utara. 2008;1–8.

Kementrian Kesehatan RI. Buku Studi Diet Total : Survei Konsumsi Makanan Individu Indonesia 2014. 2014. 210 p.

Sulistiowati E, dkk. Buku Studi Diet Total: Survei Konsumsi Makanan Individu Provinsi Jawa Tengah 2014. Studi Diet Total. 2014

Kementrian Kesehatan RI. Permenkes No. 30 Th 2013 gula garam lemak.pdf. 2013.

Dinas Kesehatan Semarang. Profil Kesehatan Kabupaten Semarang Tahun 2014. 2014;1–206.

Adriaansz PN, Rottie J, Lolong J. Hubungan Konsumsi Makanan dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia di Puskesmasranomuut Kota Manado. ejournal Keperawatan (e-Kp). 2016;4(1)

Zuraida R. Faktor Risiko Pola Makan dan Hubungannya dengan Penyakit Jantung pada Pria dan Wanita Dewasa di Provinsi Lampung. Jurnal Kedokteran Universitas Lampung. 2015;5(9):18-22.

Fitriana R, Rohmawati N, Sulistiyani. Hubungan Antara Konsumsi Makanan dan Status Gizi dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia (Studi di Posyandu Lansia Wilayah Kerja Puskesmas Wuluhan Kabupaten Jember). 2015;

Nirwansyah GA. Estimasi Asupan Garam Harian Pada Tingkat Individu Di Wilayah Jakarta Selatan. Institut Pertanian Bogor. 2017;

Haryanto J. The Effect of Coffe and Salt on Elderly Restriction with Hypertension. Jurnal Universitas Airlangga. 2017;

Witrianto. Tradisi Pola Makan Masyarakat Tradisional Minangkabau di Kubuang Tigobaleh. University Malaya. 2011;

Triandhini RLNKR, Rahardjo M, Putranti M. Sugar , Salt and Fat Consumption of Population in Batur Kidul Village Getasan Subdistrict Semarang Regency. Journal of Health. :1–11.

Bowring G, Beever WW. Charter of the royal college of surgeons. Prov Med Surg J. 1851;s1-15(14):387.

Prasetyani D. Analisis faktor yang mempengaruhi kejadian diabetes melitus (dm) tipe 2. J Kesehat Al Irsyad. 2011;2(24):1–9.

Harahap M. Gambaran Rasio Lingkar Pinggang Pinggul, Riwayat Penyakit dan Usia Pada Pegawai Polres Pekan Baru. Jurnal Kesehatan Masyarakat Andalas (JKMA). 2016;10(2):140-144

Anita DC. Status Nutrisi Pasien Gagal Ginjal Kronis dengan Diabetes Mellitus dan Non-Diabetes Mellitus. Media Ilmu Kesehatan. 2016;5(2):92-98.

Chen J, Tian Y, Liao Y, Yang S, Li Z, He C, et al. Salt-restriction-spoon improved the salt intake among residents in China. PLoS One. 2013;8(11):1–9.

Novita Sari et al. Asupan Serat Dan Tekanan Darah Wus Madura Penderita Tekanan Darah Tinggi Di Malang. Indones J Hum Nutr. 2016;1(2):135–48.

Agustina R, Raharjo BB. Faktor Risiko yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi Usia Produktif (25-54 Tahun). Unnes Journal of Public Health. 2015;4(4):146-158.

Susanti S, Bistara DN. Hubungan Pola Makan Dengan Kadar Gula Darah Pada Penderita Diabetes Mellitus. Jurnal Kesehatan Vokasional. 2018;3(1):29.

Wibowo DP, Istianah U, Adinugraha TS. Faktor-faktor yang Berhubungan dengan Kejadian Hipertensi di Puskesmas Kalibawang Kulon Progo. Media Ilmu Kesehatan. 2015;4(2):135–41.

Published
2020-06-30
How to Cite
1.
Rayanti RE, Triandhini RLNK, Sentia DH. HUBUNGAN KONSUMSI GARAM DAN TEKANAN DARAH PADA WANITA DI DESA BATUR JAWA TENGAH. Media ilmu kesehatan [Internet]. 2020Jun.30 [cited 2020Nov.24];8(3):180-91. Available from: https://ejournal.unjaya.ac.id/index.php/mik/article/view/497